Comisia Electorală a validat candidaturile înregistrate pentru alegerea reprezentanților societății civile în cadrul Consiliului Economic și Social

publicat la 29 Noiembrie 2024 de Code for Romania

Comisia Electorală a VotONG s-a întrunit în data de 28 noiembrie 2024 pentru analiza dosarelor candidaților în vederea alegerii reprezentanților societății civile în cadrul Consiliului Economic și Social (CES). Comisia Electorală a VotONG a analizat 47 de dosare primite, a validat un număr de 32 candidați și a invalidat un număr de 15 candidați. 

Comisia Electorală a VotONG s-a întrunit până acum în cadrul a cinci ședințe, oferind tuturor candidaților înscriși posibilitatea să se asigure de îndeplinirea cerințelor administrative din cadrul Procedurii alegerilor prin extinderea termenului de validare a candidaturilor pentru alegerile CES 2024. Pentru transparență, mai jos se regăsesc motivele care au stat la baza deciziei Comisiei Electorale de a invalida sub 10% din candidaturi: 

  • Lipsa rapoartelor anuale ale organizației pentru perioada 2021-2023 din care să reiasă sursele de finanțare, activitățile organizației în formularea de propuneri pentru îmbunătățirea politicilor publice în domeniul lor de activitate și recunoașterea organizației la nivel național, prezența unor alte scopuri și obiective menționate în statutul organizației față de domeniului de competență ales. 
  • Lipsa certificatelor fiscale emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală teritorială cu contribuțiile la bugetul de stat și/sau Certificatul fiscal emis de Direcția de Impozite și Taxe Locale în termenul de valabilitate de 30 de zile, certificate fiscale care arătau prezența unor datorii la bugetul de stat. 

  • Neîndeplinirea criteriului ca fiecare candidat să aibă minim susținere a minim 10 organizații înregistrate în platformă, dar și probleme identificate cu privire la personalitatea juridică a unei organizații care se află în procedură de insolvență în fața instanței de judecată. 

  • Neîndeplinirea criteriului referitor la declarația organizației prin care nu realizează activități sau nu susține cauze care discriminează pe considerente legate de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau de aparetenență la una sau mai multe categorii sociale sau economice. Respectarea drepturilor omului este un principiu fundamental al activității CES. În cadrul analizei Comisia Electorală a avut în vedere Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența Curții de la Strasbourg. 

Următoarele etape ale procesului electoral sunt: 
2 - 3 decembrie – exprimarea voturilor prin platforma VotONG;
4 decembrie – anunțarea rezultatelor; 
5 - 6 decembrie – depunerea contestațiilor; 
9 - 10 decembrie – soluționarea contestațiilor; 
11 decembrie – publicarea și anunțarea rezultatelor finale; 
12 – 13 decembrie – depunerea dosarelor candidaților la Secretariatul General al Guvernului.

Despre Comisia Electorală a Vot ONG
Printr-un demers privat de autoreprezentare a societății civile în forurile consultative din instituțiile publice, Comisia Electorală a fost aleasă de către organizațiile neguvernamentale în anul 2021, prin platforma VotONG. Potrivit legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social reprezentanții societății civile în cadrul CES sunt numiți prin decizie a Prim-Ministrului, la propunerea Serviciului pentru Suport Strategic și Cooperare cu Mediul Asociativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului. 

« înapoi la lista de articole