Despre VotONG

VotONG este platforma prin care societatea civilă își va putea alege reprezentanții transparent, printr-un proces electiv bazat pe o participare deschisă a cât mai multor ONG-uri.

În cadrul programului de cercetare și proiectare de soluții derulat de Code for Romania ne-am aplecat atenția asupra sectorului neguvernamental pentru a identifica punctele nevralgice ale societății civile și pentru a interveni cu soluții digitale acolo unde putem produce o schimbare în bine. Adesea proiectăm soluții care digitalizează procese și care simplifică proceduri și mecanici care au nevoie de eficientizare, dar în multe dintre cazuri venim cu propuneri de soluții care răspund nevoii de a construi instrumente complet noi care rezolvă probleme cu sprijinul tehnologiei.

Soluția pe care o utilizați chiar în acest moment este o platformă care răspunde nevoii de creștere a legitimității reprezentanților prin mecanisme clare și transparente de alegere a vocilor care duc mai departe misiunile sectorului în forurile de decizie. VotONG este, așadar, mecanismul de autoreglementare prin care societatea civilă își alege propunerile de reprezentanți în instituții publice.

Prin acest mecanism transparent, auditabil, deschis tuturor organizațiilor societății civile ne dorim desemnarea unor persoane cu o mai mare reprezentativitate și legitimitate astfel încât instituțiile în care își vor desfășura activitatea vor deveni mai funcționale. De aceea vă adresăm invitația de a ne însoți în acest demers pentru că împreună putem declanșa schimbările pozitive pe care ni le dorim pentru societatea românească.

VotONG este proiectat de Code for Romania în Civic Labs și dezvoltat pro-bono de către voluntarii organizației noastre. Acest proiect nu are nicio altă sursă de finanțare și este administrat în întregime din donațiile voastre.
Tech for Social Good logo

VotONG este o platformă care deservește alegerea reprezentanților societății civile în forurile consultative prevăzute de lege precum și orice alte funcțiuni de reprezentare pentru societatea civilă.

Astfel că, aici, prin mecanicile configurate în platformă și conform cu regulamentul acesteia se vor organiza alegeri libere pentru desemnarea candidaților care vor fi propuși spre numire în forurile consultative prevăzute de legislații specifice, în vigoare, cum ar fi: Consiliul Economic și Social (CES), Comitetul Economic și Social European (CESE), Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Național de Integritate, Comitetele de monitorizare pe diferite domenii (ex: monitorizarea absorbției și implementării fondurilor structurale) și altele.

VotONG este dezvoltată de Code for Romania în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Academia de Advocacy.

Academia de Advocacy logo
Fundația pentru dezvoltarea societății civile logo
Code for Romania logo

Pentru a consulta regulamentul de functionare al platformei VotONG, te rugam sa accesezi acest link.