Întrebări Frecvente

publicat la 25 Octombrie 2024 de Code for Romania

Răspundem mai jos la cele mai frecvente întrebări primite de la reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Pagina este în curs de actualizare.

__________

De ce accesul în votong.ro se face prin NGO Hub?

NGO Hub reprezintă un punct unic de autentificare în întreg ecosistemul de soluții digitale creat de Code for Romania pentru creșterea capacității interne a organizațiilor neguvernamentale și ușurarea muncii de zi cu zi a reprezentanților sectorului. 

În acest sens, NGO Hub este un sistem de autentificare similar cu Google, care îți permite înregistrarea și/sau autentificarea într-o paletă mai largă de alte platforme și aplicații, respectiv accesul nelimitat și gratuit la soluții digitale precum Redirecționează – platforma prin care organizațiile pot strânge formularele 230 pentru redirecționarea de 3,5% a impozitului pe venit.

Autentificarea în NGO Hub pentru accesarea VotONG și a tuturor celorlalte soluții digitale prezintă o serie de avantaje: 

  • un singur set de credențiale (user și parolă) pentru toate conturile asociate acestor aplicații; 

  • risc redus de securitate; 

  • completarea o singură dată a informațiilor necesare pentru oricare dintre aplicații; 

  • control deplin asupra accesului și gestionării accesului la oricare dintre aplicații;

  • posibilitatea de a renunța dintr-o singură solicitare la toate aplicațiile.

 

De ce nu mă pot loga pe votong.ro folosind contul creat în 2020?

Începând din 2024, procesul de validare și revalidare a organizațiilor pentru VotONG se realizează exclusiv prin NGO Hub ca punct unic de autentificare. Vezi și explicațiile privind accesul prin NGO Hub. 

Înregistrarea în NGO Hub înseamnă automat și validarea / revalidarea respectivei organizații ca elector, pentru că informațiile solicitate sunt și cele necesare pentru calitatea de organizație electoare în VotONG. 

 

Dacă organizația are deja cont în NGO Hub, ce trebuie să fac pentru a deveni elector în cadrul alegerilor pentru CES?

Dacă organizația are deja cont în NGO Hub și dorește să participe la alegerile pentru desemnarea reprezentanților societății civile în CES 2024, aceasta trebuie să solicite aplicația VotONG din contul său de NGO Hub și să urmeze pașii, respectiv să îndeplinească criteriile prevăzute în Regulamentul acestei runde electorale (încărcarea documentelor bilanțul contabil și declarația de neafiliere politică). 


Ultimul pas pentru a deveni elector este accesarea efectivă a VotONG (din NGO Hub - secțiunea ”Aplicațiile mele”) și selectarea domeniului în care veți vota ca elector și / sau veți nominaliza un candidat pentru alegerile CES 2024. Procesul de validare ca elector este finalizat atunci când organizația este listată pe votong.ro în secțiunea „Organizații”.

 

Ce fel de informații sunt solicitate pentru înscrierea / validarea (revalidarea) unei organizații electoare și / sau unei organizații care depune candidatură?

Informațiile solicitate pentru a deveni organizație electoare sunt disponibile aici – procesul de înregistrare are loc prin platforma NGO Hub. 


Informațiile solicitate pentru o organizație electoare care vrea să depună candidatură sau să nominalizeze un candidat se regăsesc în Regulamentul acestei runde electorale – procesul de depunere candidatură și de obținere susțineri se desfășoară pe platforma VotONG. 

 

Ce reprezintă și cum aleg domeniul în care mă înscriu ca elector și / sau depun candidatură?

Domeniile / secțiunile prevăzute în Regulamentul acestei runde electorale la punctul B se referă la domeniul pe care organizația electoare trebuie să îl selecteze la finalizarea procesului de înscriere ca elector, care are loc pe platforma VotONG, după ce soluția a fost solicitată în platforma NGO Hub. 

Odată selectat, acest domeniu reprezintă cel în care o organizație electoare își va exprima votul / voturile și în care poate depune o candidatură. 

Domeniul ales trebuie să corespundă cu obiectivele din statutul organizației, activitățile implementate anual și declarate ale organizației. Vă veți putea exprima votul doar în domeniul selectat.

 

Câte susțineri poate acorda o organizație electoare?

O organizație electoare poate acorda un număr nelimitat de susțineri pentru organizațiile care depun candidaturi, indiferent de domeniul pe care l-a selectat la înscrierea ca elector. O organizație electoare poate acorda o singură susținere per organizație.  

O organizație care dorește să nominalizeze un candidat trebuie să obțină minimum zece susțineri din partea altor organizații electoare, indiferent de domeniul de înregistrare al acestora.  

O organizație care depune candidatură nu își poate acorda susținere pentru propria candidatură depusă.

 

Câte voturi poate acorda o organizație electoare?

O organizație electoare poate vota unul sau mai mulți candidați doar în cadrul domeniului în care s-a înregistrat să voteze, numărul de voturi disponibile pe fiecare domeniu / secțiune fiind egal cu numărul fotoliilor alocate în CES pentru domeniul respectiv astfel:

  • Organizațiile electoare din domeniul social pot acorda 3 voturi către 3 candidați diferiți din domeniul social.

  • Organizațiile electoare din domeniul protecției drepturilor omului pot acorda 3 voturi către 3 candidați diferiți din domeniul protecției drepturilor omului.

  • Organizațiile electoare din domeniul protecției mediului înconjurător, ecologiei, dezvoltării durabile pot acorda 2 voturi către 2 candidați diferiți din domeniul protecției mediului înconjurător, ecologiei, dezvoltării durabile. 

  • Organizațiile electoare academice, profesionale, think-tank (care corespund categoriei “comunități științifice și academice”) pot acorda 2 voturi către 2 candidați diferiți din domeniul menționat.

  • Organizațiile electoare cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală și comunitară pot acorda 2 voturi către 2 candidați diferiți din domeniul menționat.

  • Organizațiile electoare din domeniul educație pot oferi 1 vot pentru 1 candidat din domeniul educație.

  • Organizațiile electoare din domeniul sănătate pot acorda 1 vot pentru 1 candidat din domeniul sănătate.      

  • Organizațiile electoare din domeniul tineri / tineret pot acorda 1 vot pentru 1 candidat din domeniul tineri / tineret. 

 

O organizație electoare poate vota un candidat dintr-un alt domeniu decât cel în care este înscrisă organizația?

Nu. O organizație electoare poate vota într-un singur domeniu de competență, pentru care optează de la înscriere (cf. decizie din acest an a Comisiei Electorale a VotONG). Opțiunea acesteia de a vota pe un domeniu trebuie să corespundă obligatoriu cu activitatea și obiectivele din statutul organizației.    

 

O organizație înființată în anul 2024 poate fi elector la această rundă de alegeri pentru Consiliul Economic și Social? 

Da, o organizație care și-a încheiat formalitățile legale de înființare (și are inclusiv Certificat de Înregistrare Fiscală) se poate înregistra pentru a deveni elector (pe NGO Hub și să-și aleagă domeniul de votare pe VotONG), dar nu poate propune candidat. În câmpul dedicat încărcării primei pagini a ultimului Bilanț contabil depus la Ministerul de Finanțe, organizația proaspăt înființată trebuie să încarce Certificatul de Înregistrare Fiscală (CIF).       

__________

Dacă nu ai găsit ce căutai, trimite-ne întrebarea ta la adresa civic@code4.ro și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

« înapoi la lista de articole