Descriere scurtă
La A.L.E.G. funcționează Centrul de consiliere pentru persoanele afectate de violența domestică, serviciu social acreditat și licențiat care deservește peste 300 de beneficiare anual, completat de suport de la egal la egal prin implicarea învingătoarelor - femei ce au depășit violența și pot inspira alte persoane care se confruntă cu abuz. E vorba de un program inovator cu titlul SiEuReusesc, pe care l-am inițiat în 2018 cu sprijinul mai multor femei curajoase și parteneri locali din mai multe orașe.
A.L.E.G. oferă de asemenea informare, asistență juridică și psihologică pentru persoanele care se confruntă cu hărțuirea sexuală. Din 2022 am dezvoltat și un program de sprijin psiho-social pentru refugiați – o categorie vulnerabilă la abuz - în special femei și adolescenți. De la cursuri de auto-apărare la consiliere financiară, suportul pe care îl oferim tuturor beneficiarilor cu care lucrăm urmărește capacitarea pentru relaționare sănătoasă, independență economică și o viață fără violență.
Suntem furnizori de formare profesională în domeniile egalitate de gen, prevenirea și combaterea violenței de gen. Oferim formare pentru specialiști precum psihologi, asistenți sociali, polițiști, cadre didactice, dar și consultanță pentru instituții și companii care doresc să își îmbunătățească mediul de lucru și politicile interne în aceste domenii.
Suntem active la nivel național și european prin advocacy pentru o mai bună protecție legală împotriva violenței de gen, în special violență domestică și hărțuire în lumea muncii. Suntem membre în coaliții și rețele de organizații neguvernamentale precum WAVE - Women Against Violence Europe, Romanian Women’s Lobby, Coaliția pentru Egalitate de Gen sau Ambasada Sustenabilității.
Sumarul de activități pentru anul curent
Am oferit informare și consiliere pshiho-socială, economică și juridică unui număr este peste 500 de persoane pe tema prevenirii violenței de gen și drepturilor femeilor. Am oferit formare continuă pentru 90 de specialiști din domeniul protecției copilului pentru prevenirea eficace a traficului de persoane în rândul tinerilor vulnerabili din județele Sibiu și Brașov. Ne-am format personalul centrului de consiliere în metoda "StoP violenței domestice prin implicarea comunității" și am testat metoda în trei cartiere. Am desfășurat campanii de conștientizare ca Festivalul Egalității de Gen și Sibiu pentru drepturi egale și am participat în grupurile de lucru interministeriale pentru armonizarea legilsației cu prevederile Convenției ILO190 pentru eliminarea hărțuirii în lumea muncii.
Numele organizației: Asociatia pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.
Județ: Sibiu
Localitate: Sibiu
Adresa fizică: Bd Coposu 10
Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 2427/A/2004
Reprezentant legal: Proca Camelia (director)
Membrii Consiliului Director: Vulcan Silvana (membru), Dima Maria (vicepreședintă), Epure Georgiana (Președintă)