Descriere scurtă
Asociația Nevăzătorilor din România este singura organizație care oferă deficienților de vedere din țara noastră servicii, programe, proiecte și activități specifice, atât prin intermediul departamentului de la nivelul Consiliului Director național, cât și prin cele 33 de filiale județene și interjudețene. ANR are statut de utilitate publică și este recunoscută ca organizație reprezentativă , făcând parte din Uniunea Mondială a Nevăzătorilor, Uniunea Europeană a Nevăzătorilor și Consiliul Național al Dizabilității din România. Activitățile și serviciile pe care ANR le furnizează acoperă următoarele domenii: social, umanitar, profesional, cultural, educațional, de accesibilizare a mediului informațional și fizic, de sport și timp liber. În cadrul ANR funcționează singura tipografie braille din România precum și un studio de înregistrări unde sunt realizate cărți și materiale audio pentru nevăzători. ANR sprijină cele șapte școli speciale pentru deficienți de vedere din România, inclusiv prin tipărirea de manuale braille.De asemenea, susține creatorii nevăzători de muzică și literatură, trupele de artiști amatori deficienți de vedere precum și sportivii nevăzători care practică șah, popice, fotbal sau goalball, atât prin organizarea anuală de evenimente în aceste domenii cât și prin participarea la acțiuni cu caracter internațional.
Sumarul de activități pentru anul curent
În acord cu prevederile statutului, cu solicitările și nevoile membrilor deficienți de vedere, precum și cu deciziile organelor de conducere, ANR și-a desfășurat activitatea, ca și în anii precedenți, pe patru direcții majore:
1. activități cu caracter umanitar și socio-profesional. ANR a acordat ajutoare sociale excepționale pentru persoanele deficiente de vedere aflate în situații critice (incendii, inundații, evacuări etc), a sprijinit persoanele care aveau de întocmit dosare de handicap pentru a-și putea primi drepturile legale, a monitorizat aplicarea legislației existente cu privire la deficienți ide vedere, a formulat și a transmis propuneri de modificare a actelor normative în vigoare precum și propuneri legislative pentru promovarea integrării sociale și egalității de șanse.
2. activități cultural-educaționale. ANR a editat și anul acesta cele trei publicații de tradiție pe care le realizează, una în scriere braille, una în scriere obișnuită și una în format audio, a continuat imprimarea de materiale braille la singura tipografie de profil din țara noastră și a asigurat înregistrarea de cărți audio, la studioul specializat. A organizat concursuri culturale și vocaționale cu caracter național, a promovat, prin parteneriate cu alte organizații, activitățile artistice și educaționale incluzive.
3. activități de accesibilizare a mediului informațional și fizic. ANR a continuat să ofere servicii specifice de accesibilizare atât prin covoare tactile, cât și prin etichete, marcaje și semnalistică braille. De aceste servicii au beneficiat instituții publice, spitale, școli, companii de transport în comun, hoteluri, restaurante, firme mai mari sau mai mici.
4. activități de sport și timp liber. ANR este singura structură din țara noastră care organizează anual competiții sportive naționale pentru nevăzători la șah, popice și goalball (un joc specific). Mai mult, câștigătorii acestor întreceri au reprezentat România, cu sprijinul ANR, pe plan internațional.
Numele organizației: ASOCIAȚIA NEVĂZĂTORILOR DIN ROMÂNIA
Județ: Bucuresti
Localitate: Sector 2
Adresa fizică: str. Vatra Luminoasă nr. 108 bis
Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 3747/A/1996
Reprezentant legal: TUDOREL TUPILUȘI (presedinte)
Membrii Consiliului Director: Tupiluși Tudorel (Presedinte), Dima Mihai (Prim-vicepreședinte), Olaru Mihăiță (Vicepreședinte), Rădulescu Florentin Cristian (Vicepreședinte), Merca Mihai Nicolae (Vicepreședinte)
Reprezentant: MIHAI DIMA