Asociatia Centrul pentru Studiul Democratiei
Asociatia Centrul pentru Studiul Democratiei

Descriere scurtă

Fondat în 2006 sub egida Departamentului de Științe Politice din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) este un think-tank și centru de cercetare acreditat, cu o reputație solidă atât la nivel național, cât și internațional.

Activitățile noastre se concentrează pe o varietate de teme care reflectă complexitatea contemporană a democrației: democratizare, drepturi fundamentale, societate civilă, migrație, etnicitate, educație civică, design instituțional, comportament electoral, sărăcie energetică, politici publice ș.a.m.d. În plus, centrul are o componentă puternică aplicativă, lucrând îndeaproape cu autorități publice locale și centrale, Parlamentul României, Administrația Prezidențială și alte organizații din sectorul societății civile. Prin activitatea sa, CSD facilitează o interacțiune constantă între mediul academic, decidenții politici și actorii societății civile.

Asociația Centrul pentru Studiul Democrației (ACSD) a fost creată în 2012 pentru a extinde activitatea centrului în direcția proiectelor aplicate și colaborărilor cu organizațiile civice, promovând educația și cetățenia democratică. De la înființarea sa, ACSD a devenit un partener strategic în numeroase proiecte finanțate de organisme internaționale, inclusiv Comisia Europeană, granturi norvegiene și organizații precum Romanian American Foundation.

ACSD s-a dezvoltat semnificativ în diverse arii de cercetare și este un partener important în proiecte finanțate de Comisia Europeană, granturi norvegiene și alte finanțări, precum cele ale Romanian American Foundation. La nivel internațional, ACSD face parte din rețele și consorții europene și globale, inclusiv EPAH (Energy Poverty Advisory Hub) și EnPower.

Sumarul de activități pentru anul curent

Asociația Centrul pentru Studiul Democrației (CSD) continuă activitățile sale în proiectele de cercetare și intervenție aplicată, cu accent pe următoarele arii de proiecte:
1. Proiectul ENCHANT - Proiectul a fost finalizat in 2023, însă continuă diseminarea și publicarea rezultatelor în anul 2024.
2. EUKI - Just Carbon Transition - Acest proiect are scopul de a sensibiliza decidenții și publicul din România și Polonia cu privire la impactul social al tranziției energetice. CSD lucrează la consolidarea unei baze de date despre prețul carbonului și dezvoltă soluții pentru o tranziție echitabilă către energie curată. În urma proiectului, un raport de țară cu privire la felul în care implementarea ETSII si a Fondului Social pentru Climă impactează sărăcia energetică în România.
3. Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) - CSD contribuie la combaterea sărăciei energetice în România, prin oferirea de analize și soluții inovatoare, finanțate de European Climate Foundation, pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile. ORSE adună un grup relevanți de experți din România pentru a sprijini diseminarea de informații bazate pe analize de date și surse științifice cu privire la sărăcia energetică din România.
4. EnerTown - Acest proiect sprijină orașele verzi și sustenabile, oferind administrațiilor locale instrumente și resurse pentru implementarea de soluții prietenoase cu mediul. Proiectul a fost finalizat in aprilie 2024, însă diseminarea broșurii de training se face în continuare.
5. Centrul de Cercetare pentru Societatea Civilă - Sprijinit de Romanian-American Foundation, acest proiect dezvoltă support pentru ONG-urile din România în vederea accesului acestora la date și analize utile pentru acestea.
Toate aceste proiecte confirmă implicarea ACSD în arii de cercetare de interes pentru România și valorile democratice ale acesteia. ACSD activează în proiecte din următoarele arii: educațional, tranziție justă, societate civilă, sărăcie energetică etc.

Informații generale

Numele organizației: Asociatia Centrul pentru Studiul Democratiei

Județ: Cluj

Localitate: Cluj-Napoca

Adresa fizică: Str. Campului, nr. 242, Cluj-Napoca

Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 175/A/2012

Reprezentant legal

Reprezentant legal: Melania Lese (Director Executiv)

Membrii Consiliului Director: George Jiglau (Presedinte), Anca Sinea (Vicepresedinte), Carmen Greab (Vicepresedinte)

Candidatură

Reprezentant: Andreea Vornicu