Societatea Timișoara
Societatea Timișoara

Descriere scurtă

Societatea Timișoara a fost fondată în ianuarie 1990 de un grup de intelectuali timișoreni care au participat la Revoluția din decembrie 1989. Obiectivele asociației sunt: consolidarea societăţii civile româneşti; promovarea principiilor cuprinse în „Proclamația de la Timișoara” din 11 martie 1990; apărarea principiilor statului de drept; consolidarea și apărarea democrației și a drepturilor omului; stimularea inițiativei și educației civice; informarea publicului cu privire la istoria recentă a României; monitorizarea proceselor electorale și a activității administrației publice centrale și locale; sprijinirea contactelor nemijlocite cu organisme şi organizaţii naţionale şi internaţionale care promovează prin activitatea lor principiile democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane.

Sumarul de activități pentru anul curent

În 16 martie 2024, Societatea Timișoara a organizat la Biblioteca Centrală Universitară Timișoara (BCUT), cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, festivitatea de acordare a premiilor pe anul 2023: Premiul SPERANȚA – Orașul TIMIȘOARA, Premiul Secera și Ciocanul – Victor Neumann, Premiul Alexandra Indrieș – Emilia Șercan, Premiul Punctul 12 al Proclamației de la Timișoara – Lidia Gheorghiu Bradley.
Cu aceeași ocazie s-a conferit titlul de Membru de Onoare al Societății Timișoara lui Vladimir Tismăneanu și s-au decernat premiile Societății Timișoara pentru anul 2022: Premiul „SPERANȚA” - Maia Sandu, Premiul „Ion Monoran” - Stephane Courtois, Premiul „Oscar Berger” - Dorin Dobrincu și Armand Goșu.
În 10-11 noiembrie 2024, Societatea Timișoara a participat, în parteneriat cu Fundația Corneliu Coposu, la organizarea ediției a VII-a a Galei Corneliu Coposu la Timișoara, la împlinirea a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției Române și de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est. Invitatul principal al galei a fost reputatul scriitor și istoric francez, Thierry Wolton, autorul monumentalei opere „O istorie mondială a comunismului”. În cadrul galei, în 10 noiembrie, la Memorialul Revoluției din Timișoara a fost lansată a doua ediție a memoriilor lui Corneliu Coposu, „Jurnalul Interzis”, ediție îngrijită de Doina Alexandru. În 11 noiembrie, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, a avut loc dezbaterea cu tema „Am învățat să fim liberi? – 35 de ani de la Revoluție”, cu invitatul de onoare Thierry Wolton, Brândușa Armanca (ST), Asociația „15 Noiembrie 1987” Brașov, moderator Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației Corneliu Coposu. Gala s-a încheiat la Opera Națională din Timișoara, cu premierea tinerilor câștigători ai concursului de eseuri, conferința istoricului Thierry Wolton și concertul susținut de soprana Teodora Gheorghiu Spiess și baritonul Sorin Coliban, acompaniați la pian de Diana Ionescu.

Informații generale

Numele organizației: Societatea Timișoara

Județ: Timis

Localitate: Timisoara

Adresa fizică: str. Proclamația de la Timișoara nr. 5 ap. 23

Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 4770/A/1990

Reprezentant legal

Reprezentant legal: Răzvan-Mihalcea Florian (Președinte)

Membrii Consiliului Director: Răzvan-Mihalcea Florian (Președinte), Armanca Brândușa (Vicepreședinte), Ieremeiov Laurian (Secretar executiv), Gavreliuc Alin (Vicepreședinte)

Candidatură

Reprezentant: Răzvan-Mihalcea Florian