Societatea Astronomică Română de Meteori
Societatea Astronomică Română de Meteori

Scurta descriere:

Înființată în anul 1993 pe fundamentul activității de 12 ani ca autodidact a fondatorului acesteia, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM este organizație neguvernamentală de tineret și societatea națională de astronomie din România, a doua din istoria țării, după cea înființată de Victor Anestin în 1908. Dezvoltă programe locale, naționale și internaționale de promovare a astronomiei și a educației prin astronomie pentru tineret și public în general prin dezvoltarea simbiozei astronomie-cultură-artă-educație-societate (concept original).
Activitatea SARM se desfășoară pe trei direcții majore: cercetare-inovare, educație-popularizare și tradiție-cultură în domeniul cosmosului. Editează reviste, broșuri, manuale de inițiere și specializare în astronomie și studiul cosmosului, harta cerului, suplimente de cosmopoezie, astrodesen, astroarte, astromitologie. Furnizează servicii de educație prin astronomie și observații astronomice (cursuri, expoziții, concursuri, excursii și tabere tematice, suport și asistență tehnică de specialitate, înființarea de cluburi și centre astronomice pentru tineret, etc) pentru instituții de stat și private, școli, licee, universități, muzee, autorități locale și centrale.
Având sediul central la Târgoviște, activitatea SARM este structurată pe departamente și comisii specializate, iar organizarea în teritoriu se face prin filiale, centre și cluburi astronomice de tineret. Tinerii sub 14 ani activează în cluburi MiniSARM. De-a lungul timpului a avut sute de membri, colaboratori și voluntari (elevi, studenți, profesori, oameni de cultură și artă, astronomi, cercetători, jurnaliști, tineri din toate mediile sociale) în țară și în străinătate. Este producător a singurei emisiuni permanente de televiziune din România de astronomie și educație prin astronomie, Noi și Cerul, săptămânal la postul regional Columna TV, începând cu noiembrie 2008.
Colaborează cu instituții, organizații, astronomi și cercetători din țară și din peste 40 de țări de pe 6 continente: observatoare astronomice și planetarii, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agenția Spațială Română – ROSA, Uniunea Astronomică Internațională – IAU, organizația mondială Astronomi Fără Frontiere – AWB, Organizația Internațională de Meteori – IMO, Observatorul European de Sud al Uniunii Europene – ESO, Agenția Spațială Europeană – ESA, NASA, Observatorul Național al SUA – NOAO, Nippon Meteor Society, ONU, UNESCO etc.
Începând cu anul 1993 organizează anual tabăra națională de astronomie PERSEIDE (școală astronomică de vară, colocviu, workshop, târg de instrumente astronomice, concurs național de astronomie, excursii și spectacole culturale, expoziție internațională de astrofotografie, postere şi publicații astronomice), Concursul Național de Astrofotografie – ASTROFOTO (la fiecare doi ani), Gala Națională de Astronomie și Festival Internațional de Astronomie – ASTRO, expediție anuală la cel mai mare observator astronomic din lume – Insulele Canare și expediții internaționale de observare a cerului și a evenimentelor astronomice majore în ambele emisfere.
Derulează un program de formare a tinerilor care doresc să facă o carieră în domeniul astronomiei și astrofizicii prin facilități de participare la programe internaționale de observare și cercetare în colaborare cu Institutul Isaac Newton din Insulele Canare și acces la proiectul EURONEAR (EUROpean Near Earth Asteroids Research), program european cu participare internațională fondat și coordonat de astronomi români.
Încă de la înființare, SARM s-a implicat în domeniul tineretului și societății civile în general, fiind un actor activ pe politici, programe și promovarea tineretului în societate, colaborând cu instituțiile și organismele de profil.
În cei 27 de ani de activitate a organizat peste 600 de evenimente, activități și acțiuni de nivel local, regional, național, internațional și mondial, cu impact direct și indirect asupra a peste 500.000 de persoane, în special tineri.


Informații generale

Numele organizației: Societatea Astronomică Română de Meteori

Județ: Dambovita

Localitate: Targoviste

Adresa fizică: Str. Tineretului nr. 1 - Casa Tineretului

Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 30/D/1993

Reprezentant legal

Reprezentant legal: Grigore Valentin

Președintele organizației: Grigore Valentin

Membrii Consiliului Director: Grigore Valentin, Dănescu Cristian-Adrian, Gheorghe Andrei Dorian, Micloș Sorin-Cosmin, Costache Ștefan (componență în urma alegerilor din 27 octombrie 2020)

Documente