Descriere scurtă
Sub-domeniile noastre de activitate sunt: Dezvoltare comunitară și bună guvernare, Antreprenoriat și economie socială, Consolidarea societății civile, Dezvoltare economică rurală. Misiunea Fundației Civitas Cluj este de a creste capacitatea de dezvoltare a comunităților, prin generarea de modele de succes care aduc bunăstare. În centrul activității noastre este ideea de „comunitate”. Activitățile/experiența noastră sunt în: management de proiecte - acumulată prin scriere și coordonare de proiecte în fiecare din ciclurile de programare a fondurilor europene: 2007-2013, 2014-2020 prin POSDRU, POCU, PNDR, Erasmus+, etc; planificare strategică; dezvoltare economică rurala; antreprenoriat și economie socială; dezvoltarea capitalului uman - design de programe bazate pe nevoi reale identificate la nivel grassroot, punând accent pe efectul de spillover și sustenabilitate. Suntem membri în: SECoP (Social Economy Community of Practice), comunitate de practică dezvoltată la nivel național de către MMSS și Banca Mondială; ECoPP (European Community of Practice on Partnership), comunitate de practică la nivel european creată de Comisia Europeană; Consiliul Director al Rețelei Rural Net, rețea a ONG-urilor active în dezvoltare comunitară; Consiliul Economic și Social din Romania prin 2 membri în comisii de specialitate și un membru în plenul CES; Suntem fondatorii rețelei de Agenți de Dezvoltare locală de la nivel național din care fac parte peste 100 de persoane active la nivel național în diferite primării și fondatorii/promotorii rețelei COOPNET, din care fac parte peste 50 de entități, ONG-uri și GAL-uri la nivel național. Activitatea de 30 de ani în domeniile în care activăm, legitimitatea și imaginea la nivel național ne motivează să continuam proiectele noastre și să creștem impactul acestora înspre sustenabilitatea comunităților în care lucrăm.
Sumarul de activități pentru anul curent
În 2024, Fundația Civitas și-a consolidat aria de impact prin proiecte destinate să susțină dezvoltarea comunităților rurale și a economiei locale. Aceste inițiative vizează creșterea capacităților fermierilor de subzistență, dezvoltarea sectorului cooperatist - cu focus pe cooperative agricole, consolidarea și susținerea rețelei de food hub-uri din România, consolidarea Rețelei Naționale Rural Net (coordonată de CIVITAS ca lider de rețea), facilitarea accesului tinerilor la educație agricolă practică și relevantă, sprijinirea formării și dezvoltării antreprenorilor sociali în mediul rural, precum și întărirea capacității organizațiilor active în domeniul ocupării și formării profesionale de a contribui la incluziunea categoriilor defavorizate. În acest context, am continuat să promovăm dezvoltarea durabilă a mediului rural prin proiecte care abordează nevoi specifice și diverse, adaptându-ne intervențiile pentru a răspunde provocărilor locale și regionale. Toate aceste rezultate se concretizează în cadrul a 8 proiecte aflate în implementare în anul curent, derulate în cadrul următoarelor domenii de activitate: dezvoltare economică rurală, antreprenoriat și economie socială, dezvoltare comunitară și bună guvernare și, respectiv, consolidarea societății civile.
Resursele financiare și materiale necesare îndeplinirii mandatului vor fi asigurate din resurse proprii, diseminarea informațiilor și consultările periodice făcându-se în cadrul rețelelor naționale din care facem parte, precum și în cadrul Comitetelor de Monitorizare în care suntem membri. Pe baza consultărilor din cadrul rețelelor vom formula observații și propuneri pentru îmbunătățirea politicilor publice în domeniul lor de activitate.
O descriere detaliată a tuturor acestor proiecte se regăsește accesând linkul https://civitas.ro/proiecte/.
Numele organizației: Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj
Județ: Cluj
Localitate: Cluj-Napoca
Adresa fizică: str. General Eremia Grigorescu, nr. 77
Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 1059/B/2008
Reprezentant legal: Balogh Martin (Director)
Membrii Consiliului Director: Orban Arpad (Membru), Eckstein Kovacs Peter (Membru), Hajdo Csaba (Membru), Enache Smaranda (Membru), Kolumban Gabor (Președinte)
Reprezentant: Chindriș Carmen-Daniela