CONSILIUL NAȚIONAL AL DIZABILITĂȚII DIN ROMÂNIA
CONSILIUL NAȚIONAL AL DIZABILITĂȚII DIN ROMÂNIA

Descriere scurtă


Consiliul Național al Dizabilității din România s-a înființat în anul 2004 la solicitarea Comisiei Europene, ca cerință a aderării României la Uniunea Europeană.
CNDR are misiunea de a apăra și promova drepturile şi interesele legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România.
Scopul CNDR se realizează prin informare și monitorizare sistematică, dialog și consultare, prin propuneri legislative, prin campanii strategice de influențare a politicilor publice.
Obiectivele şi activităţile CNDR:
• sensibilizează şi conştientizează societatea, în vederea schimbării politicilor, practicilor şi atitudinilor existente faţă de dizabilitate;
• promovează persoana cu dizabilităţi ca subiect principal al politicilor sociale, autor al propriei integrări, participant activ în procesul de luare a deciziilor care îl privesc în mod direct;
• acţionează pentru adoptarea unei legislaţii civile, economice şi sociale în conformitate cu normele europene, în scopul integrării depline a persoanei cu dizabilităţi în societatea românească, cu drepturi, obligaţii şi şanse egale, ca toţi cetăţenii ţării;
• participă la monitorizarea aplicării legislaţiei şi strategiilor în domeniu;
• militează pentru transformarea societăţii într-o societate universal accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic și educaţional, al locurilor de muncă, transportului şi ale noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate etc;
• colaborează cu instituţii publice sau private, cu organizaţii din ţară şi din străinătate, în probleme de interes comun.

Sumarul de activități pentru anul curent

Direcții de acțiune pentru anul 2024

• Informare și conștientizare privind problematica persoanelor cu dizabilităţi şi drepturile lor.
• Monitorizarea aplicării legislaţiei şi a strategiilor în domeniu.
• Advocacy – proces de influență a politicilor publice cu scopul îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități.
• Participare prin calitatea de membru al European Disability Forum.
Schimbarea paradigmei - Autoreprezentarea
Actualizarea continuă a informației privind domeniul dizabilității, creșterea gradului de conştientizare în societate în legătură cu persoanele cu dizabilităţi, promovarea respectării drepturilor şi demnităţii acestora, promovarea recunoaşterii capacităţilor şi contribuţiilor persoanelor cu dizabilităţi.
Proiect de promovare - „Drepturile Persoanelor cu Dizabilități în Alegerile Europene - DREE” -
Cu sprijinul Forumului European al Dizabilității sunt se instruiesc 12 persoane cu scopul de a deveni agenți de schimbare, care, la rândul lor, vor organiza fiecare cel puțin 2 activități (evenimente, discuții școlare, discuții universitare și comunitare, videoclipuri pe rețelele sociale, jocuri, chestionare etc.) și vor ajunge fiecare la cel puțin 100 de persoane în total, într-un cadru fizic.
• EDF împreună cu partenerii săi în proiect vor organiza minim 100 de activități și vor ajunge la minim 10.000 de persoane care vor fi informate.
Priect de educație financiară;
Proiect cultural „Să cunoști lumea”.
Organizarea Galei Cultivăm valori.

Informații generale

Numele organizației: CONSILIUL NAȚIONAL AL DIZABILITĂȚII DIN ROMÂNIA

Județ: Ilfov

Localitate: Dobroesti

Adresa fizică: Str. Cireșului, Nr. 16C, cod poștal: 077085

Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 9781/C/2004

Reprezentant legal

Reprezentant legal: TONTSCH DANIELA

Membrii Consiliului Director: Tupiluși Tudor, Teodorescu Maria, Georgeta Crișu

Candidatură

Reprezentant: Tontsch Daniela