ASOCIATIA ELIBERARE
ASOCIATIA ELIBERARE

Descriere scurtă

eLiberare este o organizație non-guvernamentală din România care are ca scop prevenirea și detectarea timpurie a traficului de persoane și a exploatării sexuale și asistența victimelor. Prioritățile eLiberare sunt: Educație și Prevenire - Reducerea riscului de exploatare prin crearea de instrumente practice care contribuie la gândirea critică și la dezvoltarea discernământului. Consolidarea Capacității - Organizarea de sesiuni de instruire privind identificarea traficului de persoane pentru asistenți sociali, profesori, polițiști, preoți sau alte grupuri de persoane și lideri informali activi la nivelul comunității. Asistență și Incluziunea Etică a Supraviețuitorilor - Oferită în cadrul Centrului de Asistență și Informare pentru Detectarea Cazurilor de Trafic de Persoane ca asistență de urgență, sau în baza parteneriatelor cu adăposturi pentru victime și supraviețuitori, în vederea reintegrării acestora în societate prin programe de mentorat sau sprijin material. Advocacy și Politici Publice - Pledăm pentru un cadru legislativ coerent, proceduri standard de operare și mecanisme de sprijinire a victimelor și a supraviețuitorilor, a ONG-urilor specializate și a experților și pentru a reduce fenomenul traficului de persoane. Evenimente de Conștientizare - Atât online, cât și offline, în scop informativ cu privire la acest fenomen și pentru a crește gradul de conștientizare a publicului larg cu privire la traficul de persoane și la efectele pe care acesta le are asupra indivizilor și societății.

Sumarul de activități pentru anul curent

- Elaborarea Ghidurilor Practice pentru Implementarea Mecanismului Național de Identificare și Referire adoptat prin Hotărâre de Guvern în ianuarie 2023. eLiberare, alături de instituțiile responsabile și alte organizații specializate din platforma ProTECT a elaborat o serie de ghiduri explicative pentru specialiștii din domeniu pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine procedurile de identificare a victimelor https://www.eliberare.com/ghiduri-practice-mnir/.
- De asemenea eLiberare, prin intermediul Platformei ProTECT, a participat la procesul de elaborare a Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane și a planificării implementării, prin facilitarea mai multor grupuri de lucru din cadrul Comitetului inter-ministerial de luptă împotriva traficului de persoane. Rezultatele grupurilor de lucru au condus la propuneri de modificări legislative în domeniu.
- În 2024 eLiberare a obținut statutul de organizație consultativă la nivelul ECOSOC, ceea ce permite participarea și contribuția la nivelul tuturor evenimentelor și demersurilor organizate la nivelul Națiunilor Unite. De asemenea tot în 2024, eLiberare a obținut licența permanentă de funcționarea a Serviciului pentru Victimele Infracțiunilor.
- Prevenirea abuzului și exploatării sexuale online a copiilor a fost una dintre prioritățile eLiberare și în 2024. În parteneriat cu Ministerul Educației am informat peste 140.500 de elevi cu privire la riscurile exploatării în online. (https://www.eliberare.com/pachet-educational-de-prevenire-a-traficului-de-persoane/). De asemenea am lansat un Ghid Conversațional pentru părinți, împreună cu ambasada Olandei (https://www.eliberare.com/resurse-pentru-parinti/)
- În 2024, „Kompass” (https://kompass.world/ ), modelul de intervenție și protecție pentru a reduce riscul de trafic de persoane și exploatare sexuală în rândul refugiaților de război a fost extins în Republica Moldova și Ucraina, prin organizații locale partenere.

Informații generale

Numele organizației: ASOCIATIA ELIBERARE

Județ: Bucuresti

Localitate: Sector 4

Adresa fizică: Calea Văcărești nr. 338, bl. 15, Ap.30, Sector 4

Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 333/A/2013

Reprezentant legal

Reprezentant legal: Ioana Bauer (Președinte)

Membrii Consiliului Director: Berrios Henriquez Francisco Federico (Membru), Pedersen Claudia-Mirabela (Vicepresedinte), Ioana Bauer ( Presedinte)

Candidatură

Reprezentant: Loredana Urzica-Mirea