Asociația Ateliere Fără Frontiere
Asociația Ateliere Fără Frontiere

Descriere scurtă

Credem în oameni!
Ateliere Fără Frontiere este o asociație cu activitate economică, înființată în 2008, recunoscută ca organizație de utilitate publică, pentru integrarea socială, profesională și civică a persoanelor provenite din medii defavorizate, excluse, marginalizate și greu-angajabile.
Pentru a ne îndeplini misiunea, am creat 4 ateliere de integrare socio-profesională – educlick (https://www.educlick.ro/), remesh (https://remesh.ro/), bio&co (https://bio-co.ro/) și logietic (https://atelierefarafrontiere.ro/logietic/) - în care oferim servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor defavorizate.
Ateliere Fără Frontiere acționează de asemenea ca un think-tank social și profesional, colaborând cu instituții academice pentru a dezvolta soluții inovatoare de integrare socio-economică prin proiecte de economie circulară și incluziune socială.
Din 2019, AFF face parte din Groupe SOS, o rețea globală ce lucrează pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. AFF este de asemenea parte din Rețeaua Româna a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE) si RREUSE - rețea internațională care reprezintă întreprinderi sociale active în reutilizare, reparații și reciclare.

Sumarul de activități pentru anul curent

AFF a continuat să sprijine integrarea socială a persoanelor vulnerabile prin proiecte sustenabile și inovative. Printre inițiativele importante se numără:
- Prin „Dăm Click pe România” AFF a donat 4.000 de calculatoare recondiționate instituțiilor din zone defavorizate, contribuind la reducerea decalajului digital.
- În cadrul proiectului „Centrului de Reparare și Recondiționare a Bunurilor educlick” AFF a publicat un studiu despre gestionarea deșeurilor electrice și electronice din România, cartografând actorii din sector și analizând dinamica pieței DEEE. Studiul subliniază deficiențele din sectorul formal și riscurile promovării sectorului informal.
- Lansarea CROP – Centrul de Resurse pentru Oameni și Planetă, proiect educațional care promovează soluții sustenabile pentru provocările de mediu și un stil de viață responsabil. CROP ajută tinerii între 6-18 ani să înțeleagă principiile economiei circulare și agricultura ecologică.
- Lansarea gamei „Blanc” în atelierul ReMesh unde bannerele publicitare sunt transformate în produse sustenabile, cum ar fi genți și accesorii pentru casă, inițiativa fiind prezentată la evenimentul „Despre sustenabilitate dincolo de alb și negru”, în parteneriat cu Ambasada Sustenabilității.
- Încheierea proiectelor „Incluziunea are Voce” și „Solidaritate Fără Frontiere”, care au adus realizări semnificative, oferind persoanelor vulnerabile, cetățeni români sau refugiați ucrainieni competențe noi și oportunități de integrare pe piața muncii.

Recunoașteri:
Premiul pentru producție și consum responsabil la Gala Dezvoltării Durabile
Premiul pentru sustenabilitate și mediu din partea Camerei de Comerț Româno-Britanice (BRCC)
Premiul "Best ONG" la evenimentul French Tech Romanian Touch, organizat la Ambasada Franței

De asemenea, AFF a obținut statutul de organizație de utilitate publică, conform Hotărârii de Guvern nr. 156/2024, recunoscându-i-se astfel contribuția la dezvoltarea comunității și a economiei circulare.

Informații generale

Numele organizației: Asociația Ateliere Fără Frontiere

Județ: Bucuresti

Localitate: Sector 4

Adresa fizică: șos. Olteniței 105

Număr înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 8896/A/2008

Reprezentant legal

Reprezentant legal: THIERY Damien (Director General)

Membrii Consiliului Director: Pasat Cristina (Vicepreședinte), Clodnițchi Roxana (Președinte), Bailly Frederic Jean-Francois (Secretar)

Candidatură

Reprezentant: Roxana Clodnițchi